lørdag 9. juli 2011

Vi kjenner alle til dem: De små ekle krypene som invaderer fruktbollen. De ligger der stille som mus, men med en gang du plukker opp en banan eller tar deg en drue, letter de og virrer rundt i luften. Og uansett hvor mange ganger du prøver å fange dem i hånden din, kommer de seg unna hver gang. Bananfluene, eller fruktfluene som de også er kjent som, er ofte mest synlige på kjøkkenet om høsten, men kan opptre innendørs hele året. Fluene formerer seg raskt dersom de har tilgang til gjærende frukt, skvetter i tomflasker, søppel og andre matrester. Men det er mulig å bli kvitt dem, ifølge entomolog Michael Potter ved University of Kentucky, skriver magasinet Redbookmag.com.


Det første du må gjøre, ifølge Potter, er å eliminere steder hvor de liker å formere seg. Det høres ekkelt ut, men formeringen foregår ofte på ødelagte områder av en overmoden frukt eller grønnsak. Så her er det bare å kvitte seg med de brune bananene og løken som ble kjøpt for seks måneder siden. Når du har kvittet deg med disse gamle matvarene, bør du vaske andre områder hvor bananfluen trives, som er i området i og rundt søppelbøtten og i tomme brus- og ølbokser og flasker. Og ønsker du virkelig å ta knekken på dem bør du lage en egen frukt-fluesmekker, råder Potter.

Legg en trakt i en krukke eller et glass og hell i noen skjeer sidereddik. Bananfluene vil fly ned i dette, men klarer ikke å finne veien ut igjen. Legg også det du kan av frukt og grønnsaker i kjøleskapet, for dette er ikke noe oppholdssted for bananflua. Det som ikke kan oppbevares i kjøleskapet legges i en fruktbolle, bør dekkes delvis at et håndkle eller tilsvarende. Bananfluene trives også i potteplanter ifølge Kjerringrad.com. For å fjerne de fra plantene kan du bruke salmiakk i vannet når du vanner plantene.- Bland en teskje salmiakk med en liter vann. Vann planter og blomster med denne blandingen og du vil bli kvitt problemet med bananfluer. La også jorda bli helt tørr mellom hver gang du vanner. Dette vil gi fluene mindre sjanse til å få nok fuktighet til at det blir et yndet sted å legge egg, sier en innsender.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar